18. 07. 2019 / Michal Janoštík
Twitter: Forest Green Rovers
Ve fotbalovém světě se najde spousta zajímavých, ambiciózních, ale i trochu zvláštních projektů. S jedním takovým přišel i Dale Vince, předseda týmu Forest Green Rovers.
V Anglii došlo za posledních deset let k 360% nárustu veganů a není tedy tak velkým překvapením, že od roku 2014 zde funguje veganský tým.
Ani hráči, ani fanoušci se tak skrze Forest Green Rovers nedostanou k živočišným produktům. Zapomeňte na klobásky nebo i flák masa pro hráče před zápasem. Tady to funguje jinak.
Před nástupem do funkce si hráči užívali typických lasagní před zápasy, majitel si ale usmyslel, že to bude jinak. „Připadalo mi, že když se hráči takto stravují, zhorší to následně jejich výkony na hřišti," vysvětloval Dale Vince.
Začalo to lasagnemi, poté přišel zákaz jakéhokoliv masa či ryb. Dale Vince zašel ještě dále a jeho hráči se nesměli dotknout ani mléka či sýru, od června 2014 klub přešel na striktně veganské stravování.
„Já osobně jsem veganem," vysvětloval majitel klubu. „Starám se o životní prostředí, blahobyt zvířat a zajímá mě tělesné zdraví. Chtěl jsem to posunout ještě dále, proto jsme se zaměřili i na fanoušky."
A šlo to překvapivě dobře. Jen pár z nich si stěžovalo na to, že klobásku či tradiční anglický burger nahradily rostlinné produkty. Ba co více, toto zbrusunové menu přilákalo na anglický pažit ještě více fanoušků.
„Jsou to jednou za čas dvě hodiny, kdy by lidé neměli jíst nic živočišného nebo jim to alespoň není nabízeno," pokračuje Dale Vince. „Nechceme ale nikoho omezovat, pokud to někomu vadí, může si klidně donést sendvič z domu."
V Anglii se prostě pokusili přijít na fotbal s úplně jiným typem jídla než bylo zvykem. Fanoušci Forest Green Rovers si tedy oblíbili veganské burgery, tortilly a další výrobky jako například tradiční anglické koláčky, pouze bez masa, například s pórkem a bramborami. A že to vypadá chutně!
Někteří fanoušci si to pochvalují dokonce na tolik, že se díky tomu stali vegetariány či dokonce vegany, což majitele samozřejmě velmi těší. Jak to je ale s hráči? Nechybí jim při zápasech energie?
Dale Vince tvrdí, že po některých masitých pokrmech se hráčům hůře běhá a cítí se příliš sytí. Za ukázku udává některé špičkové atlety, kteří se jim kvůli tomu vyhíbají. Uvědomuje si ale, že na to, že jeho tým hraje pátou ligu, je to poměrně nezvyklé.
Nyní se ale v týmu na stravu hledí. Poslední jídlo je pestré na živiny a podává se dvě až tři hodiny před zápasem. Jde například o těstoviny, brambory či fazole. Majitel ovšem uznává, že je těžké určit, jak moc tato strva pomáhá.
Věří ovšem tomu, že jeho hráči z veganství benefitují. Možná podobně jako Sergio Agüero, který několikrát vegantsví označil za skvělý krok v jeho životě a nápomoc v kariéře.
Nakonec si tedy zvykli hráči i fanoušci. A co vy? Jak byste reagovali na takovou změnu?
#TémaLigu čeká revoluce. Soutěž zatraktivní nadstavbová část
20. 07. 2018
Porovnali jsme fotbalisty a tenisty. Kdo se nadře víc?
24. 07. 2018
Hrdí, věrní a zvyklí na všechno. Fanoušci Opavy vytáhli klub z kraje do ligy
24. 07. 2018
Fotbalisty spalují tropická horka. Profesionálům pomáhají například speciální chladící gely
09. 08. 2018